Sinds mei 2017 wordt er gecheckt of je kredietwaardig bent bij het afsluiten van een abonnement met een mobiele telefoon vanaf 250 euro. Daarbij wordt de lening ook geregistreerd; de BKR-registratie. Vooral bij studenten is er sinds mei een grote verandering te zien. Belsimpel ziet de verkoop onder studenten namelijk verdubbelen als het gaat om Sim Only abonnementen.

Kredietwaardig
Wanneer er wordt gekozen voor een abonnement met een toestel vanaf 250 euro, moet er kunnen worden aangetoond dat het toestel ook daadwerkelijk betaald kan worden.

Volgens onderzoek van het Nibud heeft een student in 2017 gemiddeld 919 euro per maand te besteden. Het grootste deel van de inkomsten komt binnen via studiefinanciering. Andere inkomstenbronnen zijn onder andere: een bijbaan, bijdrage van ouders, stagevergoeding of huurtoeslag. Daaraan is toe te voegen dat een uitwonende student 475 euro per maand meer aan inkomsten ontvangt dan een student die thuis woont en oudere studenten hebben een hoger inkomen dan jongere studenten.

De gemiddelde uitgaven liggen op 867 euro per maand. Een thuiswonende student geeft gemiddeld 577 euro per maand uit en een uitwonende student 1.082 euro per maand. Het is voor studenten bijna niet mogelijk om een duur toestel (volledig) op afbetaling aan te schaffen, omdat studenten meerdere uitgavenposten hebben. Volgens Mobiel.nl heeft dit er dan ook voor gezorgd dat het bedrag wat studenten bij moeten betalen voor een toestel is verdubbeld. Het is voor studenten aantrekkelijker om een minder duur toestel te kopen en/of te kiezen voor een Sim Only abonnement.

Levensduur toestellen
Tele2 geeft aan dat men vaker kiest voor een Sim Only abonnement en daarbij een los toestel koopt dat langer meegaat. Een woordvoerder zegt hierover het volgende: “We waren heel erg gewend om een abonnement met een toestel af te sluiten. Maar nu doen mensen iets langer met het toestel, of kopen het toestel los in plaats van binnen een abonnement”.

Recent nieuws