Zondag 3 december jongstleden bestond de sms 25 jaar. Door de jaren heen zijn er veel ontwikkelingen geweest en zijn er applicaties ontstaan zoals WhatsApp waardoor sms’en vrijwel overbodig is geworden. Toch zal de sms nooit helemaal verdwijnen volgens Tim Wijkman, analist van Telecompaper.

Sms-gebruik neemt af
In 1992 stuurde Neil Papworth het eerste sms bericht ooit naar Richard Jarvis met de twee woorden: ‘Merry Christmas’. Het hoogtepunt werd bereikt in 2010 toen er dat jaar 11 miljard sms’jes verstuurd werden. Daarna nam het sms-gebruik steeds wat af, voornamelijk tussen 2010 en 2012. In het derde kwartaal van 2016 (meest recente cijfers) werden er in Nederland 868 miljoen sms’jes verstuurd.

WhatsApp gebruik
In juli 2017 maakte iCulture bekend dat er meer dan 90 procent van de smartphonebezitters in Nederland WhatsApp heeft geïnstalleerd. In totaal maken 12,1 miljoen Nederlanders gebruik van de applicatie en 9,6 miljoen maakt er dagelijks gebruik van. In de onderstaande tabel is te zien hoe WhatsApp zich heeft ontwikkeld door de jaren heen met de cijfer van Newcom.

Er is te zien dat WhatsApp een enorme groei heeft doorgemaakt. Dit komt omdat mensen niet verplicht hoeven te betalen per bericht dat verstuurd wordt. Daarbij gaat het communiceren via WhatsApp vele malen sneller en zijn er meer opties beschikbaar zoals bijvoorbeeld een spraakopname of het versturen van je locatie. Toch blijven we sms’jes nog nodig hebben.

Sms blijft nodig
Tim Wijkman zegt het volgende over sms’jes: ”We gebruiken sms op een andere manier. Als je iemand zakelijk niet te pakken krijgt. Om je te herinneren aan een afspraak bij de tandarts. Om een code bij het internetbankieren te ontvangen. En als er een grote WhatsApp-storing is, zien we een vertienvoudiging van het sms-gebruik. Sms zal altijd blijven bestaan.”

Sms wordt bijna niet meer als communicatiemiddel gebruikt, maar zal altijd nodig blijven. Een sms komt namelijk altijd aan, ongeacht welke telefoon je in handen hebt.

Recent nieuws