Na lang wikken en wegen is er dan eindelijk een joint venture gesloten tussen telefonie- en mediagiganten Vodafone Group en Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo. Een flinke kostenbesparing van naar schatting zo’n 3,5 miljard euro is hieraan verbonden, waarmee waarschijnlijk de diensten voor consumenten goedkoper worden, zo denken wij bij goedkoopstesimonly.net. De telecomaanbieders willen als één sterk blok met hun grootste concurrenten Tele2, KPN en T-Mobile wedijveren.

Het gaat om een samenwerking die alleen voor de Nederlandse markt wordt aangegaan, hoewel beide bedrijven ook in het buitenland actief zijn. De combinatie van krachten zorgt voor een dergelijk hoge besparing doordat de systemen en infrastructuur van de telecombedrijven overlappen en dus deels overbodig worden. Bovendien halveren de kosten voor marketing en websites waarschijnlijk. Het aantal werknemers zal ook omlaag gaan, hoewel de hoeveelheid daarvan nog onbekend is.

Omdat de joint venture nog maar net bekend is, doen zowel hooggeplaatsten van Vodafone Group als van Liberty Global nog geen grootse uitspraken over de verandering van tarieven. De directeur van de laatstgenoemde, Mike Fries, gaf bij NOS wel aan dat hij ‘voordelen’ verwacht voor afnemers. Aangezien Vodafone en Ziggo de strijd aan willen gaan met hun grootste concurrenten, lijkt een tariefverlaging echter toch een zeer logische stap. De twee zijn nu namelijk nergens de voordeligste optie.

De telecomaanbieders krijgen elk de helft van de Nederlandse onderneming, waarbij alleen het iets kleinere Vodafone Group een bedrag van 1 miljard aan Liberty Global betaalt. Samengevoegd hebben de aanbieders meer dan 11 miljoen abonnees die breedband internet, vaste en mobiele telefonie bij hen afnemen, vaak in combinatie met elkaar.

Ook in 2014 en 2015 waren er al gesprekken tussen de twee concerns, die toen alleen nog op niets uitliepen. De deur werd echter op een kier gehouden, en inmiddels is de deal dus gemaakt. Vermoedelijk is de samenwerking, onder meer na goedkeuring van de toezichthouders, eind 2016 effectief. De namen Vodafone en Ziggo worden voorlopig aangehouden.

Recent nieuws