UTRECHT – Bellen via internet is een hit. Sinds de komst van de beldienst van Whatsapp zijn al veel telefoonbezitters overgestapt naar gratis bellen. Dat kost je immers geen belminuten, maar alleen data. Of je moet aangesloten zijn op een wifi-netwerk: in dat geval is bellen zelfs helemaal gratis.

Maar zelfs als je wel je eigen data verbruikt is bellen via internet vele malen goedkoper dan bellen via het mobiele netwerk. Eén belminuut kost immers gemiddeld 4 cent, terwijl 1 mb 0,6 cent kost. En met 1 mb bel je al zeker zo’n 4 minuten in hoge kwaliteit. Als gevolg daarvan hebben al veel gebruikers de weg naar gratis beldiensten als Skype en Whatsapp gevonden. Inmiddels is de laatstgenoemde dienst het meest gebruikte sociale platform van Nederland. 9,8 miljoen Nederlanders hebben de app anno 2016 op hun telefoon, waarvan 7 miljoen deze elke dag gebruiken.

Het is dus duidelijk dat de traditionele telecomproviders een grote verandering te wachten staat. Abonnementen zullen meer en meer uit data gaan bestaan in plaats van uit data met belminuten en sms’jes. Op een wifi-netwerk bel je dus al helemaal gratis. En met de free wifi-netwerken in steden – die ook steeds meer in opkomst zijn – is veel dataverbruik in de toekomst ook niet meer nodig. Daarmee wordt het in de toekomst nog eenvoudiger om altijd in contact te staan met de rest van de wereld.

Recent nieuws