Als het gaat om datagebruik tasten we vaak in het donker. Toch is het belangrijk om hier inzicht in te krijgen. Koop jij maandelijks extra MB’s? Of wil jij een nieuw abonnement afsluiten? Dan moet je weten hoeveel data je nodig hebt, hoeveel je gebruikt en waar je MB’s nu eigenlijk aan op gaan. Wij helpen je daarom inzicht te krijgen in het gebruik van je MB’s en geven je nuttige tips om je MB-gebruik te verminderen. 

Hoeveel MB gebruiken je apps?

Apps gebruiken vaak veel meer MB’s dan je denkt. Ook is het handig om inzicht te krijgen in MB-gebruik van apps als je een nieuw abonnement af wilt sluiten, en niet weet hoeveel MB je nodig hebt. Ben je bijvoorbeeld elke dag veel YouTube filmjes aan het streamen? Dan is het handig om een wat ruimer abonnement te nemen. Want hoeveel MB gebruiken apps als WhatsApp, Spotify en Instagram nu eigenlijk?

MB per uur SIM Only
WhatsApp < 1 MB Berekenen
Online gamen
Vanaf 4 MB Berekenen
Pokemon Go Gem. 10 MB Berekenen
Goolge Maps Tot 13 MB Berekenen
Web browsen Gem. 40 MB Berekenen
Facebook  Gem. 80 MB Berekenen
Facetime Gem. 85 MB Berekenen
Spotify Tot 145 MB Berekenen
YouTube Vanaf 160 MB Berekenen
Snapchat Gem. 170 MB Berekenen
Facebook Video Gem. 170 MB Berekenen
Skype Tot 225 MB Berekenen
Netflix Gem. 700 MB Berekenen
Instagram Gem. 740 MB Berekenen

Analyseer je MB-gebruik

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen hoeveel MB je nu eigenlijk gebruikt. Zo kun je op je Iphone of Android toetsel al een heel eind komen. Verder is het bij de meeste providers ook mogelijk om een speciale app te installeren. Toch liever een onafhankelijke datateller? Ook dat kan.

Iphone gebruik analyseren

 

 1. Open ‘Instellingen
 2. Ga naar ‘Mobiel netwerk
 3. Bekijk per app je mobiele datagebruik (op voorgrond en achtergrond)

 

Met je Iphone-toetsel kun je jouw datagebruik analyseren. Om te bekijken hoeveel MB’s je gebruikt hebt, ga je eerst naar je instellingenvenster. Open dan je ‘Mobiel Netwerk’. In je Mobiel Netwerk kun je zien hoeveel mobiele data je hebt gebruikt in de huidige periode. De ‘huidige periode’ is niet dezelfde periode als de factuurcyclus van je provider. Ook kun je in je Mobiel Netwerk zien welke apps gebruik maken van je MB’s en hoeveel ze gebruiken. Dit kun je zien aan de apps die aangeklikt zijn onder ‘Gebruik mobiele data voor:’.

 

Tips

 

 • Wil je dat sommige apps alleen MB’s gebruiken als je in een WiFi-zone bent? Schakel dan het gebruik voor mobiele data uit bij je apps.
 • Het is handig om de datagegevens te resetten wanneer je nieuwe factuurcyclus ingaat. Op deze manier hou je overzichtelijk hoeveel MB je maandelijks gebruikt. Misschien weet je uit je hoofd wanneer je nieuwe factuurcyclus ingaat. Anders is het handig om dit uit te zoeken. Bijvoorbeeld via het online persoonlijk account bij je provider. Maak er dan een gewoonte van om handmatig de gegevens opnieuw in te stellen als je weer een nieuwe lading MB’s krijgt.

 

Android gebruik analyseren

 

 1. Ga naar ‘Instellingen
 2. Ga naar ‘Gegevensgebruik‘ (dit kan verborgen staan onder ‘Verbindingen’)
 3. Ga naar ‘Gebruik mobiele gegevens
 4. Analyseer gebruikte data per app (op voorgrond en achtergrond) en pas eventueel instellingen aan

 

Als je een Android-telefoon hebt, kun je via je instellingen bekijken hoeveel MB’s je apps gebruiken. Ga in je instellingenvenster eerst naar ‘Gegevensgebruik’. Hier kun je je mobiele en WiFi-gegevensgebruik bekijken. Om inzicht te krijgen in je MB-gebruik kijk je naar ‘Gebruik mobiele gegevens’. Hier zie je in de grafiek hoeveel MB’s in de periode 1 april – 30 april is gebruikt. Als je naar beneden scrolt, zie je per app hoeveel MB deze heeft gebruikt in dezelfde periode. Bij Android-toestellen is het ook mogelijk om per app te bekijken hoeveel data deze gebruikt op de voorgrond en achtergrond.

Tips:

 • Stel de geselecteerde periode gelijk met je factuurcyclus. Gaat de nieuwe factuur bij je provider bijvoorbeeld steeds van start op de 15e van de maand; dan kun je de geselecteerde periode aanpassen aan 15 maart – 14 april. Bij Android-toestellen hoef je dit maar één keer in te stellen. Je toestel onthoudt deze periode en analyseert je toestel het automatisch voor deze periode.
 • Apps gebruiken ook gegevens terwijl je niet actief met je app bezig bent. Je kunt het gegevensgebruik op de achtergrond ook per app uitzetten. Dit is handig als apps veel MB’s op de achtergrond gebruiken. Apps als NU.nl of NOS vernieuwen bijvoorbeeld steeds het nieuwsaanbod op de achtergrond. Als je het gegevensgebruik op de achtergrond niet toestaat, gebeurt dit niet. Bedenk bij welke apps het handig is om deze instelling uit te zetten. Als je dit bijvoorbeeld bij je e-mail doet, ontvang je ook geen nieuwe e-mails als buiten een WiFi-zone.
 • Je kunt ook zelf ook een waarschuwing instellen om alert te blijven op je MB-gebruik. Providers sturen je vaak pas een waarschuwing per SMS als je bundel al bijna op is. Bij de factuurcyclus kun je een waarschuwing instellen als je een bepaalt limiet hebt bereikt. Wil je bijvoorbeeld een waarschuwing als je 500 MB hebt gebruikt? Klik dan op ‘waarschuwing gegevensgebruik’ en stel dit in.
 • Voorkom hoge rekeningen. Schakel daarom ‘Limiet gegevens toepassen’ in. Dit weerhoudt je telefoon ervan om MB’s te gebruiken, als je een bepaalt limiet hebt bereikt. Stel dit limiet in op het aantal MB’s van je abonnement. Zo kun je nooit meer betalen dan je gebruikelijke abonnementskosten.

Gebruik analyseren via je provider

Ook providers bieden vaak de mogelijkheid om te je datagebruik in de gaten te houden. Zij bieden daarom apps aan of geven je de mogelijkheid om op je eigen online account te bekijken hoe het met je datagebruik gaat. Veel providers geven je ook een gratis informatie SMS als jouw datalimiet bijna is bereikt of al is overschreden.

Bij T-Mobile krijg je een gratis informatie SMS wanneer je databundel voor 80 procent op is, en wanneer je limiet is bereikt. Als je het limiet hebt overschreden wordt je internetsnelheid verlaagd. Hiervoor betaal je niet. Je kunt dan nog wel internet gebruiken voor apps die weinig MB’s gebruiken, zoals WhatsApp of Google Maps. Het streamen van fimpjes lukt dan niet meer.
Als je buiten je bundel wilt internetten, kun je bij T-Mobile eenmalig MB’s aanvullen. Dit kan via je account of app. De prijs hiervoor is hoger dan die van de MB’s binnen je bundel.
Bij Vodafone krijg je een gratis informatie SMS als je databundel voor 80 procent op is, en als je limiet is bereikt. Als je buiten je bundel blijft internetten, betaal je hier voor hoge kosten. Vodafone zet een datablokkade in wanneer je voor meer dan 100 euro over je bundel heen gaat. Deze kun je handmatig uitzetten.
Ook biedt deze provider je de mogelijkheid om ‘BloX Beperkt’ in te schakelen. Met deze gratis instelling kun je nog wel gebruik maken van apps die maar weinig MB’s gebruiken, zoals Whatsapp of Google Maps. Je kunt bijvoorbeeld geen gebruik meer maken van apps als YouTube.
Bij KPN krijg je een gratis informatie SMS als je databundel voor de helft op is, en als deze voor 80 procent op is. Buiten je bundel wordt je internetsnelheid verlaagd. Je kunt dan gratis nog steeds gebruik maken van apps die maar weinig MB’s gebruiken, zoals WhatsApp of Google Maps. Het streamen van grote bestanden als filmpjes, lukt dan niet meer.
Als je buiten je bundel wilt internetten, kun je extra MB’s kopen. Met MB Erbij kun je door middel van een SMS of via je account eenmalig extra MB’s aanschaffen. De prijs hiervoor is hoger dan die van de MB’s binnen je bundel.
Bij Ben krijg je een gratis informatie SMS als je databundel voor 80 procent op is, en als je limiet is bereikt. Als je limiet is overschreden stelt Ben automatisch een MB Pauze in. Je kunt dan geen gebruik meer maken van internet. Je kunt via je account de MB Pauze uitschakelen. Als je dan toch gebruik maakt van internet betaal je hoge kosten.
Ook bij Ben is het mogelijk om je bundel eenmalig op te hogen. Via je persoonlijk online account kun je gebruik maken van MB Extra. De prijs hiervoor is hoger dan die van de MB’s binnen je bundel. Maar het is zeker goedkoper dan de MB’s buiten je bundel.
Bij Simpel krijg je een gratis informatie SMS als je databundel voor 90 procent op is, en als je limiet bereikt is. Bij overschrijding van je limiet betaal je hoge kosten per MB. Dit kan oplopen tot een limiet van 50 euro.
Dit limiet kun je zelf verhogen en door extra bij te betalen. Dit doe je door middel van het ophogen van je plafond. Ook kun je het limiet verlagen. Hierdoor kun je helemaal niet meer buiten je bundel gebruik maken van internet.
Tele2 biedt onbeperkte data abonnementen (Unlimited). Heb je toch een datalimiet, dan krijg je bij Tele2 een gratis informatie SMS als je databundel voor 80 procent op is, en als je limiet bereikt is. Wanneer je buiten je bundel gebruik blijft maken van internet, wordt je internetsnelheid verlaagt. Je kunt dan gratis nog steeds gebruik maken van apps die maar weinig MB’s gebruiken, zoals Whatsapp of Google Maps. Het streamen van grote bestanden als filmpjes, lukt dan niet meer.
Tele2 biedt de mogelijkheid om je bundel eenmalig op te hogen. Via je persoonlijk account kun je gebruik maken van Extra Internetbundels Of je stuurt eenvoudig een SMS, maar je kunt natuurlijk ook gewoon het Unlimited abonnement nemen. De prijs hiervoor is wat hoger dan die van de MB’s binnen je bundel.
Bij Telfort krijg je een gratis informatie SMS als je databundel voor 80 procent op is, en als je limiet bereikt is. Als je limiet eenmaal bereikt is, stopt de mogelijkheid tot internet.
Telfort biedt de mogelijkheid om eenmalig internet bij te kopen. Via je persoonlijk account kun je gebruik maken van Extra Internetbundels. De prijs hiervoor is wat hoger dan die van de MB’s binnen je bundel.
Bij Simyo krijg je een gratis informatie SMS als je databundel voor 80 procent op is, en als je limiet bereikt is. Als je buiten je databundel blijft internetten, betaal je hiervoor hoge kosten per MB.
Simyo biedt de mogelijkheid om eenmalig internet bij te kopen. Via de app of je persoonlijk account kun je gebruik maken van de extra MB’s. De prijs hiervoor is wat hoger dan die van de MB’s binnen je bundel.
Bij Youfone krijg je een gratis informatie SMS en mail als je databundel voor 80 procent op is, en als je limiet bereikt is. Als je buiten je databundel blijft internetten, betaal je hoge kosten. Bij Youfone kun je daarom vanaf 1000 MB een dataplafond te activeren.
Youfone biedt de mogelijkheid om eenmalig internet bij te kopen. Via je persoonlijk account kun je gebruik maken van de service. De prijs hiervoor is wat hoger dan die van de MB’s binnen je bundel.
Bij Robin Mobile is alles onbeperkt. Het is daarom überhaupt niet eens mogelijk om buiten je bundel te internetten. Wel kun je via de app een pushbericht ontvangen bij extreem gebruik. Van extreem gebruik is sprake als je maandelijks 40 keer meer MB’s gebruikt dan de gemiddelde gebruiker. Ook ontvang je een pushbericht bij het langdurig open laten staan van je internetverbinding op hoge of maximale snelheid. In beide gevallen word je internetsnelheid vertraagd.
Bij HollandsNieuwe krijg je een gratis informatie SMS als je tegoed nog maar drie euro is, en als je bundel helemaal op is. Wanneer de bundel op is, kun je niet meer internetten.
HollandsNieuwe biedt de mogelijkheid tot automatisch opwaarderen. Je kunt ook opwaarderen via SMS. Voor beiden diensten geldt dat je ze eerst moet activeren in je persoonlijk account.

Onafhankelijke datatellers

My Data Manager:

Engels – iOS – gratis

Deze app heeft meer dan 11.6 miljoen gebruikers. Je kunt de met de app zowel je mobiele als WiFi en roaming datagebruik analyseren. De app geeft de mogelijkheid om door middel van een kleine tool in je scherm ten alle tijden je datagebruik in de gaten te houden. Wanneer je de zelf ingestelde grenzen overschrijdt, word je gewaarschuwd door middel van een alarm. Daarbij kun je op verschillende apparaten je datagebruik analyseren. Ideaal als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een MB-verdeler of je algemene datagebruik wilt verminderen.

Download nu op Itunes:

 

Data Usage Monitor:

Engels – Android – gratis

Een gebruikersvriendelijke app die je datagebruik accuraat en zeer begrijpbaar laat zien. Je mobiele als WiFi datagebruik wordt apart geanalyseert en weergeven door middel van grafieken. Daarbij laat de app zien welke apps het meeste data gebruiken.

Download nu op Google Play:

google play logo

Recent nieuws