Tegenwoordig hoeft men roaming niet meer uit te zetten bij het overgaan van de grens om hoge abonnementskosten te kunnen voorkomen. Men kan nu gebruik blijven maken van het abonnement in heel Europa. Het gebruik van roaming is namelijk sinds 15 juni 2017 gratis in veel landen van de EU.

Stijging gebruikers internet
Van de Nederlandse bevolking heeft 24 procent gebruik gemaakt van internet op zijn of haar telefoon tijdens deze zomervakantie. Dit is een stijging van 9 procent ten opzichte van vorig jaar tijdens de zomer. Dit kwam naar voren uit een onderzoek in Telecompaper Consumer Insights. Dat internet geen extra kosten meer met zich meebrengt, is voornamelijk voor mannen een reden om op vakantie ook MB’s te gaan gebruiken. Vrouwen maken liever nog wel gebruik van een gratis
Wi-Fi netwerk.

Geen extra kosten?
Sinds 15 juni 2017 maakt men in Europa gebruik van de abonnementsbundel en zijn roamingkosten verleden tijd. Echter moet er rekening worden gehouden met de ‘Fair Use Policy’. Het is voor providers toegestaan om een limiet te hanteren van maximaal 60 dagen per jaar voor het gebruik van internet in de EU. Andere providers hebben een limiet van bijvoorbeeld 10 GB per maand of maximaal 4 maanden dat er achtereenvolgens gebruik kan worden gemaakt van mobiel internet. Deze Fair Use Policy is niet voor iedereen bekend en deze mensen komen daarom voor onverwachte kosten te staan.

Hoogtepunt dataverkeer
Niet alleen het aantal gebruikers van mobiel internet is toegenomen deze zomervakantie, ook het aantal data dat gebruikt is. Zo laat het AD weten dat vorig jaar in juli nog net geen 20 gigabyte per seconde werd gebruikt, terwijl er dit jaar maar liefst 50 gigabyte per seconde werd gebruikt. Begin augustus was er zelfs meer dan 80 gigabyte per seconde gemeten.

Recent nieuws