Van een grote simkaart is men gegaan naar een Mini-SIM, Micro-SIM en uiteindelijk naar een Nano-SIM. De providers Tele2, Vodafone en T-Mobile geven aan de eSIM te gaan ondersteunen in Nederland. Deze providers willen dat de ingebouwde eSIM bruikbaar is in Nederland voor eenvoudiger gebruik.

Tele2, Vodafone en T-Mobile
Tweakers heeft met Tele2, Vodafone en T-Mobile gesproken over de e-simtechnologie in Nederland. Bij Tele2 gaat het om het voordeel wat de klant zal ervaren op het gebied van eenvoudiger gebruik en de mogelijkheid voor nieuwe verbindingen tussen apparaten. Dat is wat woordvoerder Robin Janszen laat weten. Daaraan voegt de woordvoerder van Tele2 nog het volgende toe: “Tele2 heeft al ‘remote SIM provisioning’ geïmplementeerd voor IoT-producten (Internet of Things producten). In essentie betekent dit dat Tele2 als groep apparaten met e-simtechnologie kan activeren en verbinden. We zullen onze ondersteuning laten afhangen van de apparaten die op de markt komen en de specifieke vereisten die dat met zich meebrengt.”

Tele2 geeft aan nog niet te weten wanneer ze in Nederland gaan beginnen met het ondersteunen van de eSIM. Ook bij Vodafone en T-Mobile is nog niet bekend wanneer ze de eSIM gaan ondersteunen. Wel geven ze aan de marktontwikkelingen te volgen en eSIMs te gaan ondersteunen wanneer daar genoeg beweegredenen voor zijn.

eSIM
Tot zover gebruiken Samsung en Apple de e-simtechnologie in onder andere smartwatches. De smartphones ‘Google Pixel 2’ en ‘Google Pixel 2 XL’ zijn de eerste telefoons met een eSIM, maar werken alleen voor klanten van Project Fi (provider van Google). Bij een eSIM gaat het om een geïntegreerde SIM-chip die in de smartphone is bevestigd door middel van een eSIM-slot. Hierdoor is het niet meer nodig om zelf een simkaart in de smartphone te plaatsen. Men hoeft enkel de eigen provider te kiezen en bij het overstappen kiest men zelf de nieuwe provider. Hierbij wisselt de gebruiker van software van de providers en dus niet van simkaart.

Apple
Apple maakt gebruik van de eSIM in de Apple Watch Series 3 en in verschillende 4G-modellen van iPad Pro. Echter kan men alleen gebruik maken van de eSIM met een databundel die kan worden afgesloten bij een beperkt aantal partners. iCulture geeft aan dat niet alleen Apple, maar ook Samsung al een aantal jaar om de tafel zit met providers voor het aanbieden van een eSIM.

Recent nieuws