Streamingdiensten en het gebruik van bepaalde sociale media groeien ook dit jaar. In het Dutch Apps Market-rapport van Telecompaper werd bijvoorbeeld duidelijk dat maar liefst vier miljoen Nederlanders Netflix op hun smartphone hebben en uit de cijfers van Newcom blijkt dat het gebruik van WhatsApp in 2017 weer gegroeid is ten opzichte van vorig jaar.

Streamingdiensten
Van de Nederlandse huishoudens maakt 32 procent gebruik van de streamingdiensten van Netflix. In totaal zijn dit 2,4 miljoen huishoudens in Nederland. In het vierde kwartaal van 2016 maakte 2,3 miljoen huishoudens gebruik van de diensten van Netflix. Videoland is een andere aanbieder van streamingdiensten. Videoland heeft in totaal 390.000 abonnementen verkocht in Nederland. In het vierde kwartaal van 2016 waren dit er 200.000.

Netflix is ook een populaire applicatie voor op smartphones. De applicatie staat op ruim 4 miljoen smartphones in Nederland. Het zijn voornamelijk jongeren die de applicatie hebben gedownload. In totaal heeft 68 procent van de jongeren de Netflix-app, terwijl dit onder de 65-plussers maar 9 procent is.

Sociale media
WhatsApp is ook dit jaar het grootste sociale medium in Nederland. In 2016 maakte 9,8 miljoen mensen gebruik van WhatsApp en begin 2017 waren dit er 10,9 miljoen. Door de jaren heen zijn er dan ook steeds meer functies aan de applicatie toegevoegd, denk aan spraakopnames, het delen van je locatie en de leesbevestiging van een bericht.

In 2017 is Facebook gegroeid met 800.000 extra gebruikers ten opzichte van vorig jaar. Ook steeds meer bedrijven maken gebruik van dit medium. Er zijn wereldwijd namelijk 4.000.000 actieve adverteerders. Instagram heeft per maand 3,2 miljoen gebruikers, gemeten in begin 2017. De stijging is voornamelijk te zien onder de gebruikers van 20 tot 39 jaar.

Instagram is ideaal voor bedrijven door de call-to-action opties die kunnen worden toegevoegd aan de ‘verhalen’. Een verhaal is een foto of video die 24 uur te zien is. Instagram zorgt voor meer interactie dan Facebook, omdat ook mensen die je niet kent je kunnen volgen. Dit zorgt ervoor dat Instagram een groot bereik heeft.

Snapchat was voornamelijk onder de jeugd erg populair in 2016. Het aantal gebruikers in Nederland is in 2017 1,9 miljoen en 50,5 procent van deze gebruikers maakt dagelijks gebruik van de applicatie. Via Snapchat is het mogelijk om ‘Snapcodes’ aan te maken. Een Snapcode opent een website via de in-app browser van de applicatie. Dit zorgt voor meer bezoekers op de website en is daarom interessant voor bijvoorbeeld bedrijven en bloggers.

Recent nieuws